Tips när du köper på auktion

Auktionsköp har blivit allt vanligare och allt fler förstår tjusningen med att delta i budgivningar och handla mer hållbart. Är du inte redan inbiten på nätauktioner kan det kännas ovant och leda till många frågetecken, men det är mycket enklare än man kan tro – vi reder ut auktionsdjungeln!

 

Auktioner är spännande och har existerat i olika former i årtusenden. Auktionshus online som vaxxa.se skiljer sig inte allt för mycket från traditionella auktionshus där du köper auktionsföremålet direkt på plats.

 

 

Följ budgivningar
Har du aldrig handlat på onlineauktion kan det vara en god idé att följa auktioner för att se hur budgivningen funkar. Vaxxas auktioner kan du lägga till i en bevakningslista för att följa auktionerna live på en och samma sida. Klicka på hjärtsymbolen på de auktioner du vill bevaka, så hamnar de på ditt Vaxxakonto på sidan Bevakningar.

 

 

Läs auktionsunderlaget noggrant
Granska all information som finns att tillgå i form av text, bilder och eventuellt film på objektet. Alla objekt säljs utan visning men du har alltid din undersökningsplikt att luta dig mot. Undersökningsplikten finns till som en garanti för dig som köpare för att kunna stämma av objektet vid hämtningen.

 

 

Direktbud, autobud & budnivåer
Buden följer en budstege med fasta belopp för varje höjning, dessa kan se olika ut på andra auktionssajter. Budnivåerna hos Vaxxa består av två delar: För bud under 10 000 kr är minimum-bud 100 kr per bud; För bud över 10 000 kr är minimum-bud 1000 kr per bud.

 

Tips! Bestäm ett maxbelopp du är villig att betala och lägg ett autobud.

 

Med direktbud läggs budet direkt men lägger du ett autobud budar sidan automatiskt åt dig till dess att ditt maxbelopp är uppnått – förutsatt att det finns en motpart som bjuder över dig. Då undviker du risken att missa en auktion.

 

 

3-minutersregeln – Förlängning av sluttid
Budgivningar brukar oftast ta fart precis innan sluttid. Om ett bud skulle läggas precis innan auktionsavslut förlängs auktionen med 3 minuter enligt den så kallade 3-minutersregeln. Varje auktion har en nedräknare som visar hur länge det är kvar till auktionsavslut.

 

 

Säljarens lägsta pris för auktionsobjektet
Alla auktioner på Vaxxa har ett reservationspris och det är vanligt för nätauktioner inom kapitalvaror. Auktionshus som säljer föremål som konst, möbler och smycken brukar kalla det bevakningspris men det betyder samma sak.

 

Reservationspriset är det lägsta pris som säljaren begär för objektet. Reservationspriset är dolt, men det går alltid att se om reservationspriset är uppnått eller ej.

 

 

Köparen betalar en serviceavgift
Serviceavgiften finns redovisad på specifik auktion och betalas av dig som köpare enbart i det fall det blir en affär. Serviceavgiften är densamma som brukar kallas inropningsavgift vid auktionsköp. Serviceavgiften som vi tar ut vid varje köptillfälle är nödvändig för att du ska få ett lättare och säkrare köp.

 

 

Hoppas du känner dig redo för att delta i budgivningar på vaxxa.se! Kom ihåg att du alltid är välkommen att ställa frågor till oss om det uppstår några frågetecken. Det ska kännas tryggt att delta i budgivningar på Vaxxa. Vi har samlat svar på våra vanligaste frågor på sidan här.

 

Lycka till med dina framtida bud!

Skapa konto - Företag

Skapa konto - Privatperson

E-legitimation

Logga in säkert med bl.a. BankID.

Logga in säkert med bl.a. BankID.

International Login

Open to users outside of Sweden.

Open to users outside of Sweden.

Create Account

Open to users outside of Sweden.

Du måste vara 18 år för att skapa ett konto på Vaxxa.se Endast svenska och finska företag eller privatpersoner kan sälja på Vaxxa.se.

If you are located outside of Sweden, you can login and register with your e-mail and a password. Selling is only available to Swedish and Finnish customers.

Visa original