Objekt från Hertsöskolan auktioneras ut i satsning för miljö och den lokala idrotten

Inredning och utrustning från den gamla Hertsöskolan i Luleå auktioneras nu ut på Vaxxas nätauktion med målsättningen att främja återbruk och återinvestering i områdets ungdomar. Detta pilotprojekt är samordnat av 3XL Concrete Demolition, Nåiden Bygg och Luleå Kommun som ett steg i att minimera miljöpåverkan vid rivningar.

 

Under oktober 2023 tilldelades byggentreprenören Nåiden Bygg AB uppdraget att bygga nya Hertsöskolan. I december samma år påbörjades nedmonteringen av den gamla skolan genom rivningsföretaget 3XL Concrete Demolition som anlitats av Nåiden. Daniel Lundström, en av de ansvariga för rivningen, berättar att de valt att införa återbruk i arbetet som en del av ett pilotprojekt:

 

“Vi har väldigt många rivningar och vi har sett att folk har ett behov av att få tag i billigare alternativ. Bland annat provade vi att sälja grejer från ett tidigare rivningsprojekt och då sålde vi bort allt. Resultatet och responsen gjorde att vi ville prova och göra det igen nu med Hertsöskolan.”

 

Försäljningen av de återanvändbara föremålen sker i samarbete med Vaxxa Auktioner, som publicerar objekt såsom fönster, dörrar och idrottsutrustning på Vaxxa.se för budgivning. Auktionsmäklaren Ronny Rönnberg på Vaxxa, berättar att de märkt av ett väldigt stort intresse från allmänheten där man vill återbruka i stort sett felfria produkter.

 

”Jag har sett ett flertal rivningar där man inte har implementerat återbrukstankarna, som man gör hos Luleå kommun.”

 

Största delen av intäkterna kommer att gå till den lokala idrotten i området. LSK (Luleå Sportklubb) ska få en större del och därefter kommer ytterligare föreningar i Luleå dra nytta av insamlade pengar.

 

Både privatpersoner och företag ges möjlighet att förvärva föremål till en bråkdel av priset jämfört med nyinköp. Följande föremål är exempel på vad som auktioneras:

 

  • Fönster och dörrar
  • Idrottsutrustning som basketkorgar, handbollsmål, ribbstolar och liknande
  • Köksutrustning för både storkök och privat bruk

 

Det inkommer auktioner parallellt med skolans rivning. När nya auktioner har startats, uppdateras länk här

 

Läs mer om projektet i en intervju med 3XL Concrete Demolition i Vårt Luleå här

 

Foto: Vårt Luleå, Adam Larsson Englund samt Vaxxa.se

Skapa konto - Företag

Skapa konto - Privatperson

E-legitimation

Logga in säkert med bl.a. BankID.

Logga in säkert med bl.a. BankID.

International Login

Open to users outside of Sweden.

Open to users outside of Sweden.

Create Account

Open to users outside of Sweden.

Du måste vara 18 år för att skapa ett konto på Vaxxa.se Endast svenska och finska företag eller privatpersoner kan sälja på Vaxxa.se.

If you are located outside of Sweden, you can login and register with your e-mail and a password. Selling is only available to Swedish and Finnish customers.

Visa original